Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Opinion Poll: Melayu akan berpecah kalau BA bincang dengan UMNO.

Assalamualaikum wm wbt,

Semua orang PAS dan Keadilan yang ditanya (oleh saya dan rakan-rakan dalam satu 'opinion poll') telah menolak cadangan UMNO untuk mengadakan “perbincangan penyatuan Melayu.” Kami kira amat penting membuat ‘opinion poll’ (banci pendapat) ini demi untuk membantu kepimpinan BA dalam membuat keputusan. Di majlis Hari Raya PAS di Taman Melewar tadi (6 Jan 2001) sempat juga kami (secara sambil berbual) bertanya beberapa penyokong BA yang kami kenali ketika berkerja sukarela semasa pilihanraya dulu. Semuanya orang PAS dan Keadilan yang kami temui/hubungi berpendapat bukannya orang Melayu yang berpecah, tapi UMNO yang sedang berpecah, dan perbincangan yang dicadangkan UMNO itu adalah semata-mata helah untuk bukan saja menyelamatkan UMNO tetapi memecah-belahkan BA. Rata-rata berpendapat bahawa UMNO ada bermacam niat jahat yang tersembunyi.

Semua orang PAS dan Keadilan yang ditanya juga menganggap perpaduan Melayu sekarang ini begitu erat dibawah BA. Belum pernah terdapat lebih 80 peratus orang Melayu bersatu dengan tegohnya seperti yang berlaku sekarang ini dibawah BA. Perpaduan Melayu yang erat ini mungkin terjejas dan bangsa Melayu mungkin terjerumus kedalam porak peranda perpecahan kalau PAS dan Keadilan setuju berunding dengan UMNO.

Ramai yang berpendapat kalau UMNO ikhlas untuk membela orang Melayu, maka UMNO perlu terima kenyataan ( walau pun pahit) bahawa majoriti orang Melayu sudah menolak UMNO dan dengan itu UMNO perlu menyerah kuasa yang dimenanginya dengan cara kotor dan bantuan ehsan undi Cina itu. UMNO sepatutnya menyerah kuasa kepada BA yang kini mewakili orang Melayu dan juga semua kaum. UMNO sudah tidak relevan lagi. Malah orang Cina dan India sudah mula menaroh keyakinan terhadap BA. Memang niat jahat UMNO selepas kekalahan di Lunas adalah untuk memintas sokongan orang Cina dan India kepada BA yang semakin meningkat, dan cadangan mengadakan perbincangan penyatuan Melayu itu sebenarnya adalah antara muslihat tersembunyi UMNO untuk menyekat sokongan kaum bukan Melayu kepada BA yang semakin meningkat itu. Langkah yang bijak adalah bagi UMNO dibubarkan demi untuk mengeratkan lagi perpaduan Melayu yang begitu erat sekali dibawah bendera-bendera BA. Begitulah sedikit sebanyak pendapat yang saya dan rakan-rakan perolehi dari usaha kami ( yang ikhlas tanpa inginkan apa bayaran ‘consultancy fees’ atau kain pelakat atau trip ke Hatyai/Medan tetapi sebaliknya kami membelanjakan wang sendiri dengan penuh rela demi untuk memperjuangkan Islam dan keadilan).

Dari ‘opinion poll’ yang kami lakukan itu, rata-rata penyokong-penyokong PAS dan Keadilan berpendapat bahawa memandangkan lebih 80 peratus orang Melayu kini bersatu dengan eratnya dibawah BA, maka andai kata berlaku perpecahan BA, barulah boleh digunakan istilah Melayu berpecah. Perpecahan yang sedang berlaku dalam UMNO adalah masalah dalaman parti. Masalah perpecahan UMNO ini langsung tidak ada kena mengena dengan orang Melayu kerana UMNO kini hanya mewakili kurang dari 20 peratus orang Melayu yang maseh bergayut dengan UMNO atas sebab-sebab kepentingan-kepentingan diri, kepentingan duniawi, dan ada juga kerana menolak Islam yang akan menjejaskan cara hidup ala barat mereka serta cara hidup mereka yang bergelumang dengan rasuah dan lain-lain perkara maksiat serta kemungkaran.

Saya dan rakan-rakan juga dapat maklumbalas dari kenalan-kenalan lain yang juga berusaha membuat banci pendapat. Didapati pada keseluruhannya majoriti orang Melayu berpendapat bahawa perpecahan yang sedang berlaku dalam UMNO sekarang ini tidak langsung ada kena mengena dengan bangsa Melayu dan dengan itu PAS dan Keadilan digesa supaya menolak secara total dan muktamad cadangan UMNO untuk berbincang itu. Kebanyakkan juga berpendapat bahawa UMNO mempunyai bermacam niat jahat dan busuk yang terselindung dalam mencadangkan perbincangan penyatuan Melayu ( yang tak pun berpecah itu).

Pandangan-pandangan dari penyokong-penyokong PAS dan Keadilan ini dikemukakan dengan penuh harapan agar pemimpin-pemimpin PAS dan Keadilan akan mempertimbangkan dengan terperinci segala implikasi. Buatlah solat sunat istikharah untuk memeperolehi petunjuk dari Allah SWT. Saya sudah beberapa malam melakukan solat sunat istikharah, tapi saya rasa tidak layak bagi saya seorang yang kurang serba-serbi dari segi ilmu dan amalan untuk memberitahu disini alamat yang saya terima dalam mimpi dua malam lepas. Walau pun saya yakin masa saya tidor saya berkeadaan dalam berwudhu dan pyjamas saya berseh, dan saya telah melakukan amalan-amalan yang dilakukan oleh Rasulullah SAW ketika Baginda hendak beradu, namun itu saya maseh takut kalau-kalau alamat dalam mimpi yang saya perolehi itu adalah mainan syaitan.

Akhir kata ingin disampaikan disini sekali lagi hasrat semua penyokong-penyokong PAS dan Keadilan yang saya dan rakan-rakan saya telah hubungi (di tempat-tempat kerja, melalui talipon dan juga kunjungan Aidil Fitri) bahawa semuanya memohon agar kepimpinan PAS dan Keadilan akan menolak sama sekali perbincangan penyatuan yang dicadangkan UMNO (secara ajak-ajak ayam dan yang beranika motif jkahat yang terselindung ) itu. Ditegaskan lagi tidak seorang pun orang PAS dan Kedadilan yang kami temui atau hubungi setuju dengan cadangan UMNO tersebut. Malah ada yang sudah buat solat hajat memohon agar kepimpinan PAS dan Keadilan tidak akan terpedaya dengan sandiwara baru UMNO tersebut.

LAWAN TETAP LAWAN !!!

Allahu Akhbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Tarabulsi
6 Januari 2001


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 7 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com