Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Agenda khianat syor kembalikan royalti minyak kepada kerajaan Terengganu

Assalamualaikum wm wbt,

Suatu syor telah dikemukakan oleh beberapa pemimpin UMNO agar diambil kesempatan, sempena pertemuan Presiden-presiden PAS, Keadilan dan UMNO yang dicadangkan itu, untuk menyerah balik royalti minyak bagi diuruskan sendiri seperti dulukala oleh kerajaan Terengganu. Syor ini sekali imbas memberi gambaran bahawa UMNO berniat "baik" dalam konteks “penyatuan Melayu”, tetapi AWAS, ada udang di sebalik batu. Terselindung dalam syor ini adalah ajenda khianat UMNO untuk melaksanakan ( sambil pura-pura berbaik-baik ) suatu strateji untuk mensabotaj, mengkhianat dan menggagalkan projek-projek pembangunan kerajaan BA Terengganu yang dibiayai dengan wang royalti minyak yang akan diberi untuk diuruskan sendiri itu dengan harapan agar menjelang pilihanraya 2004, banyak projek-projek akan tergendala, dan dengan itu UMNO akan mempunyai bukti-bukti untuk menuduh kerajaan Terengganu sebagai telah gagal dalam mengurus dan membelanjakan wang royalti minyak tersebut dengan amanah, bijaksana lagi efficient.

Orang-orang UMNO baru sahaja sedar bahawa adalah suatu kesilapan besar menyekat royalti minyak dari diuruskan sendiri oleh kerajaan BA Terengganu. Tindakan UMNO melepaskan dendam terhadap rakyat Terengganu itu baru disedari mempunyai implikasi yang amat buruk terhadap peluang UMNO untuk menawan kembali Terengganu pada 2004. UMNO telah silap perhitungan dalam mengira bahawa rakyat Terengganu, setelah disiksa akan serik, dan kembali sujud kepada BN. UMNO terlalu angkoh dan memandang terlalu rendah akan keupayaan rakyat Terengganu untuk menganalisa dan mengamati segala perkembangan dengan bijak dan matang.

Kini ramai ahli-ahli MT UMNO dikatakan mengkritik dasar membalas dendam keatas rakyat Terengganu itu ( secara berani bercakap di belakang Dr Mahathir). Mereka berkata adalah lebih wajar sekiranya pemberian royalti minyak itu tidak diputarbelit dan disekat tetapi diteruskan diberi kepada kerajaan BA Terengganu yang kurang pengalaman itu. Dengan pengalaman yang kurang dijangka kerajaan BA Terengganu akan gagal menguruskannya dengan baik dan akhir-akhirnya akan hilang popularitinya di mata rakyat.

Sekiranya didapati pula kerajaan BA Terengganu berupaya menguruskan royalti minyak itu dengan baik, maka UMNO boleh, dengan kuasa pusat ditangan mereka, mensabotaj projek-projek pembangunan di Terengganu. Kerajaan BN boleh arahkan Petronas melambat-lambatkan bayaran royalti tersebut, dan berupaya secara senyap=senyap mengkhianati bekalan bahan-bahan binaan untuk projek-projek pembangunan yang dirancangkan. Dan jika pengkhianatan mereka berjaya dan mengakibatkan banyak projek-projek gagal atau tergendala, maka mereka boleh pada tahun 2004 nanti menuduh kerjaan BA Terengganu sebagai tidak reti menguruskan wang royalti minyak yang diterima itu. Kesemuanya ajenda jahat ini tidak dapat dilancarkan kerana Dr Mahathir, dengan hasutan Wan Mokhtar dan Dr Yusof Noor, telah bertindak melulu untuk membalas dendam terhadap rakyat Terengganu.

Dasar menyekat royalti minyak juga menutup peluang keemasan untuk membunuh karier politik YAB Tok Guru Hj Dato Abdul Hadi Awang. UMNO sendiri akur bahawa YAB Tok Guru berkewibawaan dan berkarisma untuk suatu hari nanti, dengan idzin Allah SWT, menjadi Perdana Menteri. Sekiranya wang royalti minyak tidak disekat tetapi terus diberi kepada YAB Tok Guru menguruskannya, maka segala usaha khianat boleh dilancarkan dibelakang tabir untuk memastikan YAB Tok Guru akan gagal dalam menguruskan wang royalti itu dengan efficient. Dan dengan kegagalan itu sekali gus UMNO dikira boleh menawan kembali Terengganu dan juga lenyaplah potensi serta prospek YAB Tok Guru untuk menjadi Perdana Menteri di masa akan datang.

Usaha UMNO untuk “berbaik-baik” dengan PAS dan Keadilan (dengan mengenepikan PRM dan DAP) melalui sandiwara “perbincangan penyatuan Melayu” dianggap sebagai masa yang sebaik-baiknya untuk mengembalikan kuasa Terengganu dalam mentadbir sendiri wang royalti minyak. Dalam suasana hendak menjalin hubungan ‘baik’ ini UMNO tidak akan hilang sangat air muka ( sama seperti pembatalan debat antara Mahfuz dan Hishamuddin oleh UMNO dengan mengunakan cadangan perbincangan penyatuan tersebut sebagai helah). Sambil berbaik-baik itu UMNO boleh menikam belakang kerajaan BA Terengganu dengan strateji mengkhianatkan projek-projek Terengganu. Kroni-kroni bisnes UMNO dan BN boleh juga (dalam konteks ‘fence mending’ atau membaik pulih hubungan KL dengan KT ) mencuba untuk mendapat beberapa projek pembangunan dari kerajaan BA Terengganu ( yang nanti akan sengaja mereka gagalkan untuk menjejaskan imej kerajaan BA Terengganu, dan tindakan belot mereka itu tidak akan merugikan kerana mereka akan di‘bailout’).

Saya mengambil kesempatan disini untuk memberitahu bahawa ada juga ajenda jahat untuk mengazabkan rakyat Terengganu dengan mengurangkan kemasukkan ke Terengganu barang-barang keperluan harian (essential items), seperti beras dan gula. Bekalan akan sentiasa berkurangan dan kerajaan YAB Tok Guru akan dipersalahkan dengan harapan rakyat Terengganu akan akhirnya melutut dan sujud kepada kehendak kerajaan BN pada tahun 2004. Perlu ditegaskan ini hanya ajenda yang maseh diperingkat perbualan sambil lewa pemimpin-pemimpin UMNO, tetapi elok kiranya bagi kerajaan BA Terengganu untuk ‘sediakan payung sebelum hujan’ dengan memastikan bekalan keperluan harian mencukupi.

Sekian dulu semoga maklumat yang penting ini dapat disebarkan dengan meluas di Terengganu.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Tarabulsi
8 Januari 2001


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 9 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com