Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Elok jika PAS tolak perbincangan satu sama satu dengan UMNO.

Assalamualaikum wm wbt,

Elok jika PAS tolak perbincangan satu sama satu dengan UMNO.

Rata-rata rakyat gelisah dengan keputusan PAS yang terkini untuk meneruskan juga perbincangan satu sama satu dengan UMNO. Bukankah BA sudah secara rasmi membuat ‘counter proposal’ supaya diadakan persidangan meja bulat “Cabaran Genting Negara”? Kebanyakkan rakyat yang sudah anggap UMNO terlalu jahat dan kotor takut kalau-kalau PAS akan nanti terkena putarbelit UMNO. Pandangan umum adalah lebih wajar bagi PAS untuk melupakan perbincangan satu sama satu dengan UMNO itu, dan kerana PAS semakin dilihat sebagai komponen utama dalam BA, sepatutnya PAS menumpukan sepenuh usahanya kepada persidangan meja bulat “Cabaran Genting Negara” yang dicadangkan oleh BA secara rasmi itu.

Yang ingin saya ketarakan di sini adalah rata-rata rakyat sudah sayangkan PAS, dan sayangkan BA. Oleh itu rakyat menegur kerana tidak ingin melihat kekasih mereka kena dipermainkan oleh UMNO yang berpolitik kotor itu. Lagi pun ‘solo act’ PAS dengan UMNO itu boleh mengancam perpaduan BA yang semakin hari semakin erat. Ianya boleh juga digunakan oleh BN sebagai helah untuk menolak cadangan persidangan meja bulat ‘Cabaran Genting Negara’. Dan ingatlah bahawa diawal-awal ini lagi media yang dikawal sepenuhnya oleh UMNO-BN telah memutarbelitkan kenyataan Ustaz Dato Fadzil Noor yang jelas menunjukkan bahawa UMNO tidak ikhlas dan pastinya berniat jahat.

Sudah cantik betul persidangan meja bulat “Cabaran Genting Negara“ yang dicadangakan BA itu. Persidangan tersebut melibatkan semua parti politik dan merangkumi segala isu-isu yang menyebabkan negara berkeadaan genting; seperti isu krisis keyakinan terhadap pemerintahan BN, isu perpaduan kaum, isu penganiayaan terhadap Anwar Ibrahim, krisis keyakinan terhadap kehakiman, isu paras korupsi, nepotisma dan kronima yang paling tinggi, isu salah pengurusan ekonomi, isu jurang antara miskin dan kaya yang semakin meluas, isu pencabulan hak-hak asasi manusia, isu keganasan polis, isu menyekat suara rakyat dan menakut-nakutkan rakyat, isu pelanggaran prinsip-prinsip demokrasi, isu kebebasan media dan menyekat akhbar pembangkang, isu media arus perdana diperalat BN untuk menyebar fitnah serta memutarbelit dan menyembunyikan kebenaran dari rakyat, isu keruntuhan nilai-nilai akhlak dan etika, dll. Kesemuanya ini benar-benar mencerminkan kelohan dan bantahan rakyat terhadap pemerintahan zalim rejim Dr Mahathir dan UMNO-BN.

Memang benar orang UMNO takut diteruskan perbincangan satu sama satu dengan PAS kerana mungkin UMNO yang mendapat padah. UMNO akan hancur lebur dan akan serta merta terkubur jika pemimpin-pemimpin PAS nampak menyerlah dalam perbincangan tersebut.

Tetapi apa kata kalau UMNO menggunakan media untuk memutarbelitkan berita supaya UMNOlah yang akan kelihatan menyerlah dalam perbincangan satu sama satu dengan PAS itu. Kalau ini berlaku maka bukan sahaja PAS, tetapi juga perjuangan BA secara keseluruhannya boleh tergelincir dan mundur beberapa tahap ke belakang. Mungkin juga harapan BA untuk pilihanraya 2004 yang kelihatan sangat cerah pada masa ini akan menjadi malap. Buat masa ini harapan begitu cerah untuk BA bukan sahaja mengekalkan kuasa di Kelantan dan Terengganu, tetapi berupaya secara realistik untuk menawan Selangor, Kedah, Perak, Perlis, Pahang dan Wilayah Persekutuan – mungkin juga Pulau Pinang.

Perlu ditegaskan berulangkali disini UMNO tidak ikhlas. Tengok saja putarbelit media kepunyaan BN, terutamanya Utusan Meloya dan TV3. Hari ini (11 Januari), Ketua Pemuda PAS, YB Mahfuz telah membantah putarbelit media kerajaan tersebut dan seterusnya memberi gambaran yang sebenar bahawa PAS tolak perbincangan perpaduan Melayu (kerana orang Melayu tidak berpecah). YB Mahfuz telah menegaskan bahawa PAS sebaliknya menawarkan (counter-offer) supaya diadakan perbincangan perpaduan negara. Tengoklah tu. Awal-awal lagi mereka sudah memutarbelitkan kenyataan-kenyataan pemimpin PAS dan ini jelas menunjukkan bahawa UMNO tidak ikhlas.

Kini PAS semakin diterima umum sebagai komponen utama BA (bukannya PAS mengetuai BA, tetapi sebagai komponen utama). Ada tanggungjawab dan etika tertentu bagi PAS yang semakin dilihat sebagai komponen utama itu. PAS perlu dalam tindak-tanduknya mengambil kira kepentingan dan maruah parti-parti komponen BA yang lain-lain. Adalah diharap PAS akan mengambil kira pandangan umum yang lebih ‘in favour of’ persidangan meja bulat dan melupakan sama sekali perbincangan satu sama satu dengan UMNO tersebut. PAS telah jelaskan ianya cuma hendak meninjau apa tujuan UMNO sebenarnya, tetapi ingatlah perpatah Inggeris – “curiosity kills the cat.”

Semasa BA ditubuhkan ramai yang curiga. Tanggapan umum ketika itu adalah BA tidak mungkin kekal dan akan berpecah dalam sedikit masa sahaja. Semua ramalan-ramalan ini terbukti salah. BA terus kekal, terus kukuh dan terus unggul. Malah kini majoriti rakyat dari semua kaum sudah menaroh keyakinan bahawa BA memang punyai kredibiliti sebagai alternatif kepada BN. Pandangan ini mungkin terjejas jika PAS teruskan hasratnya untuk berbincangan satu sama satu dengan UMNO. Malah sudah ada yang melihat keputusan PAS itu sebagai tanda-tanda BA retak dan akan roboh. Sudah ada terdengar orang-orang yang berkata, “kan dah aku kata, BA ni hanya marriage of convenience”.

Sememangnya BA sudah menjadi gabungan yang mantap dan kuat. Tetapi kita harus berhati-hati kerana musoh kita sentiasa mencari jalan untuk merobohkan perpaduan kita. Diulangi - memang kita kuat. Malah dikalangan ahli-ahli dan penyokong-penyokong BA sudah ujud semangat ‘kekitaan’. Sekarang ini orang BA menyebut – “Fadzil Noor kita” atau “Tok Guru Nik Aziz kita” atau “Anwar Ibrahim kita” atau “Kak Wan kita” atau “Lim Kit Siang kita” atau “Dr Syed Husin kita”. Memang sungguh kuat semangat kekitaan dikalangan orang-orang BA sekarang ini.

Semangat perpaduan dan kekitaan BA yang kukoh inilah yang sangat ditakuti dan hendak dimusnahkan oleh Dr Mahathir dan BN. Dr Mahathir dan BN ingin kucar-kacirkan perpaduan erat BA ini dan pelawaan kepada hanya PAS dan KeADILan untuk berbincang bertujuan antara lainnya supaya DAP dan PRM akan terasa tersisih dan diketepikan. Sengaja dipilih topik perkauman yang sempit yang memberi UMNO alasan untuk ketepikan DAP. Jelas UMNO sudah melancarkan projek “divide and rule” untuk memecah belahkan parti-parti komponen BA. Awas, akan ada banyak lagi percubaan UMNO secara halus atau terang-terang untuk menyemaikan syak wasangka dikalangan BA.

Dengan mencadangkan topik perkauman yang sempit UMNO bertujuan untuk membuktikan kepada rakyat bahawa KeADILan bukan parti untuk semua kaum, dan PAS pula bukan parti Islam universal yang juga beramanah untuk menjaga kepentingan semua kaum jika memerintah. Ini adalah antara ajenda jahat tersembunyi UMNO.

Sebagai ahli PAS saya akur kepada keputusan pucuk pimpinan PAS. Saya menghebohkan pandangan umum seperti diatas kerana kami orang PAS digalakkan menyuarakan pandangan yang ikhlas untuk membantu pucuk pimpinan membuat sesuatu keputusan. Kita ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS di beri kebebasan untuk bersuara dalam PAS. PAS tidak seperti UMNO yang berbudaya anggok dan berbudaya ampu sini, ampu sana hinggakan Dr Mahathir dan konco-konconya menjadi ‘monsters’ yang memporak-perandakan negara. Tetapi bila sesuatu keputusan itu telah dibuat oleh pucuk kepimpinan PAS, kami ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS akan ketepikan pandangan sendiri dan menyokong sepenuhnya keputusan pucuk kepimpinan kami itu. Kami ahli-ahli PAS yakin sepenuhnya dengan kepimpinan ulamak.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Tarabulsi

11 Januari 2001.


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 13 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com