Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


PAS sebenarnya mengumpan UMNO ke Muzakarah Islam

Assalamualaikum wm wbt,

UMNO sudah melutut kepada PAS. Dulu UMNO bersuara dan bertindak angkoh, bengis dan garang. Tetapi kini UMNO mengeletar ketakutan hinggakan nada suara pun sudah 'halus sumbang' macam pondan sundal Chow Kit. UMNO kini memujuk rayu PAS. Inilah masa sebaik-baiknya bagi PAS untuk menekan UMNO supaya bersetuju dengan Muzakarah Islam yang kian lama ditolak oleh UMNO.

Yang patut didulukan adalah Muzakarah Islam. Ini adalah kerana segala masalah negara berpunca dari UMNO yang telah mengenepikan Islam dan mengubahsuaikan hukum hakam Allah SWT untuk membolehkan UMNO memerintah ikut sesuka hati, ikut selera dan nafsunya yang rakus. Pemerintahan UMNO berbudayakan kekufuran, kefasikan, salah gunakuasa, salah urus ekonomi,pecah amanah, ketidak adilan, rasuah, bersubahat dengan maksiat dan lain lain kemungkaran. Penyelewengan UMNO dan BN yang dilakukan sewenang-wenangnya adalah punca segala masalah negara. Keruntuhan akhlak, moral dan etika pemimpin dan ahli UMNO dan BN telah menular kedalam masyarakat dan menjerumuskan negara kepada keadaan yang genting sekarang ini.

Lagi pun Islam menuntut jika ada seliseh faham, pertikaian, ‘perpecahan’ antara orang Islam (termasuk dengan munafiqoon) maka wajib kita merujuk kembali kepada Allah SWT, iaitu kepada Al Quran dan Hadith Rasulullah SAW.

UMNO telah mendakwa kononnya ada ‘perpecahan’ dikalangan orang Melayu. Majoriti orang Melayu adalah beragama Islam, maka perlulah kita kembali kepada Al Quran dan Hadith untuk menyelesaikannya. Muzakarah Islam yang sudah lama dicadangkan PAS tetapi ditolak UMNO itu adalah premis yang sebaik-baiknya untuk membincangkan penyelesaian tersebut.

Memangnya sebelum ini saya mengutarakan pendapat agar PAS menolak perbincangan dengan UMNO yang jelas tidak ikhlas itu. Walau bagaimana pun saya sebenarnya memahami keputusan PAS untuk menerima pelawaan UMNO tetapi untuk membincangkan topik perpaduan negara. Dan saya menyokong sepenuhnya keputusan PAS kerana saya tahu ianya berpaksikan Islam; Al Quran dan Sunnah Rasulullah SAW.

Antara lainnya, keputusan PAS berasaskan Al Quran, Ayat 9, Surah Al-Hujuraat yang terjemahannya adalah lebihkurang berikut:

“Dan jika ada dua golongan dari orang-orang mu’min berperang maka damaikanlah antara keduanya. Jika salah satu dari kedua golongan itu berbuat aniaya terhadap golongan yang lain maka perangilah golongan yang buat aniaya itu sehinnga golongan itu kembali, kepada perintah Allah; jika golongan itu telah kembali (kepada perintah Allah), maka damaikanlah antara keduanya dengan adil dan berlaku adillah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang adil”.

(Al Quran, Surah Al-Hujuraat, Ayat 9)

Sebab sebenarnya diturunkan Ayat ini adalah ekoran dari peritistiwa perkelahian bertumbok antara orang Islam dan golongan munafik di Madinah. Peristiwa ini di riwayatkan oleh Anas seperti berikut.

Pada suatu hari Rasulullah SAW dipelawa mengunjungi Abdullah bin Ubayy, ketua kumpulan munafik di Madinah. Rasulullah SAW menunggang se ekor keldai diikuti beberapa orang sahabat dan pengikut-pengikut yang berjalan kaki. Apabila Rasulullah SAW hampir ketempat Abdullah bin Ubayy yang berdiri didepan pengikut-pengikut munafiknya, Abdullah dengan biadap telah menyuruh Rasulullah SAW jangan dekatinya kerana kononnya beliau tidak tahan bau busuk keldai yang dinaikki Rasulullah SAW. Salah seorang sahabat yang ikut Rasulullah telah menjawab bahawa bau keldai tersebut lebih elok dari bau Abdullah ibn Ubayy. Beberapa pengikut dari kedua pihak terlalu marah dan telah bertumbuk. Dan Allah SWT turunkan Ayat 9 Surah Al- Hujuraat

Perbalahan bertumbok itu dapat diusaikan dan Rasulullah serta pengikut-pengikutnya kembali ke rumah masing-masing.

Rasulullah SAW dan ramai dikalangan sahabat-sahabat sedar bahawa Abdullah bin Ubayy itu ketua munafik dan adalah musuh Islam dalam selimut, namun begitu Rasulullah SAW tidak membenarkan pengikut-pengikut Baginda untuk membunuh ketua golongan munafik itu. Rasulullah sedar kalau dibunuh Abdullah bin Ubayy musuh-musuh Islam akan berkata bahawa Baginda membunuh umatnya sendiri dan ini akan menakutkan orang dari memeluk Islam.

Ada beberapa pendapat mengapa golongan munafik yang diketuai Abdullah bin Ubayy disebut juga “mu’min” dalam ayat 9 Surah Al-Hujuraat itu. Satu daripada pendapat tersebut adalah supaya golongan munafik tidak akan dibunoh oleh orang-orang Islam. Jika mereka dibunuh, maka orang-orang bukan Islam akan salah anggap telah berlaku bunuh-membunuh sesama Islam dan mereka akan takut untuk memelok Islam. Perlu ditegaskan munafik tetap tidak boleh dilakukan solat jenazah untuk mereka.

Berasaskan Ayat 9 Surah Al-Hujuraat, walau pun Dr Mahathir dan UMNO telah banyak memperlihatkan sifat-sifat munafik, namun begitu kita diwajibkan mencari penyelesaian secara perdamaian terlebeh dahulu. Sekiranya mereka memutarbelit (dalam usaha kearah perdamaian itu) dan terus menganiayai kita, maka kita berhak memerangi mereka habis-habisan untuk membawa mereka balik ke jalan Allah.

InsyaAllah kemenangan akhirnya akan memihak kepada PAS dan BA. Kita adalah golongan yang adil dan teraniaya, dan Allah SWT sesungguhnya suka kepada orang-orang yang adil, dan Allah SWT murka kepada orang-orang yang menganiyai dan berlaku khianat seperti UMNO. Kalau dilihat awal-awal lagi sudah ada tanda-tanda yang jelas bahawa UMNO tidak ikhlas dan punyai ajenda jahat yang tersembunyi dalam mempelawa kita berbincang.. Maknanya mereka terus menganiayai kita. InsyaAllah, putarbelit UMNO itu akan makan diri sendiri.

Di harap selepas membaca penulisan ini, penyokong-penyokong PAS dan KeADILan yang rasa kurang senang akan lebih memahami asas-asas pertimbangan pucuk pimpinan PAS dalam memutuskan untuk meneruskan perbincangan satu sama satu dengan UMNO itu. Segala-galanya berpaksi kepada Islam; kepada Al Quran dan Hadith. Yakinlah Allah SWT akan memihak kepada PAS dan BA dan segala putarbelit serta rancangan jahat UMNO itu akan makan diri UMNO sendiri. InsyaAllah.

Semata-mata kerana Allah SWT dan sanggup mati berjuang kerana Allah SWT.

Allahu! Allahu Akhbar! Allahu Akbar!

Tarabulsi
13 Januari 2001.


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 14 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com