Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Pelawaan UMNO seakan undangan munafik Madinah kepada Nabi SAW

Assalamualaikum wm wbt,

Pelawaan UMNO seakan undangan munafik Madinah kepada Nabi SAW

Dr Mahathir, ketua golongan munafik negara telah mempelawa Ustaz Dato Fadzil Noor, ketua golongan yang memperjuangkan daulah Islamiah untuk duduk semeja. Keadaan seakan-akan sama dengan peristiwa ketua golongan munafik di Madinah, Abdullah bin Ubayy mengundang Rasulullah SAW. Apabila Rasulullah SAW pergi menemui Abdullah, Abdullah telah melarang Rasulullah SAW mendekatinya kerana kononnya keldai yang ditonggang Rasulullah SAW terlalu busuk. Secara kiasan Abdullah menghina Rasulullah SAW dan Islam sebagai barang busuk. Maka bertumboklah pengikut kedua pihak. Berdasarkan fakta sejarah Islam ini, kemungkinan besar jika diteruskan juga perbincangan satu sama satu, PAS-UMNO, ianya bukan sahaja tidak akan menghasilkan penyelesaian, tetapi sebaliknya boleh mencetuskan perbalahan dan kekecohan. Allahualam.

(Sila rujuk penulisan saya sebelum ini bertajuk – “PAS sebenarnya mengundang UMNO ke Muzakarah Islam").

Memang cucuk sekali disamakan Dr Mahathir dengan ketua munafik di zaman Rasulullah SAW yang bernama Abdullah bin Ubayy itu. Abdullah telah membuat fitnah terhadap Siti Aishah, r.a. dan telah gagal menampilkan empat saksi yang sah. Dr Mahathir juga telah melakukan fitnah terhadap Anwar Ibrahim kita, dan apabila diminta mengemukakan empat saksi, Dr Mahathir telah menghina hukum Allah SWT. Dr Mahathir telah berkata di TV bahawa hukum Allah SWT itu tidak sesuai dengan zaman ini. Dr Mahathir yang berulangkali berkata beliau punyai bukti kukuh telah takut ke mahkamah bila dipanggil oleh peguam Anwar kita. Kini Dr Mahathir dihantui sindrom Abdullah bin Ubayy. Apa jua yang dikata oleh Dr Mahathir tidak dipercayai rakyat.

Dr Mahathir dan UMNO (secara sokongan aktif atau bersubahat) telah menghina Rasulullah SAW dan memperlekeh Islam. Ini tidak boleh dinafikan sebab ada bukti-bukti kukuh rakaman kaset, berita TV dan radio serta keratan-keratan akhbar. Memang cucuk sekali disamakan Dr Mahathir dan UMNO dengan Abdullah bin Ubayy dan golongan munafik Madinah. Dan sejarah Islam telah banyak menunjukkan adalah perbuatan sia-sia untuk berbaik-baik dengan golongan munafik.

Kepimpinan PAS perlu mengambil kira fakta sejarah Islam. Juga perlu renung kemabli sejarah pahit antara PAS dan UMNO. Janganlah pisang berbuah dua kali.

Sebaik-baiknya bagi PAS adalah untuk menarik balik atau ‘abort’ keputusannya untuk meneruskan duduk semeja dengan Ameno (UMNO). Benar UMNO telah menerima cadangan balas PAS untuk membincangkan perpaduan nasional, tetapi tengoklah kenyataan terkini Dr Mahathir. Dr Mahathir telah berkata walau pun UMNO setuju dengan cadangan PAS tetapi penekanan tetap kepada perpaduan Melayu (yang tidak pun berpecah). Dr Mahathir sudah mula belit. Sepatutnya jangan dilayan puak UMNO yang jelas adalah golongan munafik.

Pelawaan UMNO kepada PAS untuk berunding itu tidak boleh disamakan dengan perjanjian Hudaibiyah. Memanglah Rasulullah SAW meneruskan keputusan menandatangani perjanjian Hudaibiyah walau pun ramai dikalangan sahabat yang tidak bersetuju. Tetapi perlu diingatkan bahawa perjanjian Hudaibiyah itu dengan puak kafir jahiliyah Mekkah. UMNO itu golongan munafik. Munafik itu musuh dalam selimut yang lebih merbahaya dari orang kafir. Oleh itu UMNO tidak boleh disamakan dengan puak jahiliyah Mekkah. Kalau ada persamaan pun adalah UMNO dan puak jahiliyah Mekkah berhati dan berniat busuk. Dan diulangi bahawa sudah terbukti dalam sejarah Islam bahawa berbaik-baik dengan golongan munafik (seperti UMNO) adalah perbuatan sia-sia.

Kepimpinan PAS juga perlu ambil kira pendapat dan perasaan ahli-ahli dan penyokong PAS. Kebanyakkannya tidak setuju. Diulangkan – tidak setuju. Khalas. Noktah.

Amat penting sekali bagi kepimpinan PAS mengambil kira perasaan ahli-ahli dan penyokong PAS yang rata-rata tidak setuju dengan initiatif UMNO yang mempelawa duduk semeja itu. Walau pun kebanyakkannya hanya bersungut atau mengeloh, sudah ada yang menggunakan kata-kata kesat ( seperti ‘banggang’ atau ‘lurus bendol’ atu ‘Yasser Arafat’) terhadap kepimpinan PAS. Perkembangan ini serius. Kalau kepimpinan PAS tidak prihatin kepada pandangan majoriti ahli dan penyokongnya yang membantah itu, kemungkinan akan ujud krisis keyakinan terhadap pimpinan PAS (bukan kepada perjuangan parti, tetapi kepada pucuk pimpinan).

Ada yang menegur supaya penyokong PAS jangan ikut perasaan atau emosi. Nanti dulu. Dengar ni. Mereka yang berkelulusan political science faham bebenar peranan penting ‘perasaan’ atau emosi ini dalam membentuk sokongan atau bantahan terhadap sesuatu isu, perjuangan atau fahaman politik. Oleh itu kepimpinan PAS jangan membuat kesilapan dengan mengenepikan sama sekali perasaan majoriti ahli dan penyokong PAS.

Bantahan majoriti kepada perbincangan atas initiatif UMNO itu mudah difahamkan. Lihat saja kembali keratan-keratan akhbar, kaset serta tape rakaman kenyataan-kenyataan UMNO terhadap Islam, PAS dan KeADILan. Lihat kembali tape atau VCD dan gambar-gambar keganasan polis terhadap orang-orang kita yang berdemo (terutamanya gambar seorang wanita kita yang diheret FRU dan rakaman video bagaimana seorang remaja kita ditendang kepalanya dengan kuat oleh polis).

Setelah begitu banyak fitnah, pengkhianatan, penganiayaan dan kekejaman secara bersiri dengan tidak putus-putus yang dilakukan terhadap kita, maka sudah terlalu tebal perasaan benci dan jijik kita terhadap UMNO. Kerana kekejaman yang dilakukan UMNO itu sangatlah keterlaluan dan ekstrim serta bersiri-siri, maka tidak boleh disalahkan kalau perasaan benci kebanyakkan orang BA terhadap UMNO juga ditahap ekstrim.

Dr Mahathir dan UMNO-BN yang sebenar bertanggungjawab membawa keadaan kepada ‘point of no return’ (diperingkat penyokong-penyokong). Parti KeADILan telah dengan bijak mengambil kira perasaan kebencian yang begitu tebal terhadap UMNO dikalangan bukan sahaja orang KeADILan tetapi juga orang PAS. PAS jangan pula menyesal nanti kerana telah mengenepikan perasaan ahli-ahli dan penyokongnya. Ingatlah menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian tidak berguna.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Tarabulsi
14 Januari 2001.
19 Syawal


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 15 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com