Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Mahathir suruh Hussin Ahmad & Ibrahim Ali huru-harakan Kelantan??

Assalamualaikum wm wbt,

Mahathir suruh Hussin Ahmad & Ibrahim Ali huru-harakan Kelantan??

Dikatakan Mahathir telah memanggil Tan Sri Hussin Ahmad dan Ibrahim Ali dalam bulan Disember 2000 (bulan Ramadhan) dan mengarahkan 'tag team' jahat ini untuk sekali lagi merancangkan huru-hara di Kelantan. Belum dapat dipastikan samada kekecohan baru-baru ini akibat dari tindakan tanpa sebab Sultan Kelantan melucut gelaran 'Dato' dari dua pemimpin PAS telah didalangi oleh regu Hussin Ahmad-Ibrahim Ali, atau pun kombinasi terbaru, Ku Li-Mustapha Mohamed.

Dikatakan juga bahawa dipertemuan pada bulan Ramadhan tersebut, Mahathir telah juga mengarahkan Ibrahim Ali supaya menubuhkan Badan Bertindak Melayu (BBM). Kononnya Mahathir sendiri menulis skrip sandiwara perpaduan Melayu berjodol "Tak Akan Melayu Hilang Di Dunia" yang semasa pementasan akan diubah menjadi lakonan 'anti Mahathir'. Dengan yang demikian pemimpin-pemimpin UMNO akan terpaksa menghentam BBM dan mengistiharkan sokongan mereka kepada Mahathir sebulan sebelum perhimpunan UMNO pada bulan Mac 2001 (iaitu bulan depan).

Sandiwara tersebut sudah pun dipentaskan pada 4 Februari, 2001 di PWTC. Seperti yang dirancangkan, reaksi umum dikalangan pemimpin-pemimpin UMNO adalah untuk memperbaharui sokongan mereka terhadap kepimpinan Mahathir. Geng-geng UMNO yang berkomplot untuk menjatuhkan Mahathir diperhimpunan UMNO bulan Mac depan terpaksa turut membedal BBM dan menyuarakan sokongan mereka terhadap Mahathir.

Pak Lah juga terpaksa pada awal-awal lagi membuat kenyataan untuk menyisehkan diri beliau dari aktiviti BBM, dan memperbaharui sokongan beliau terhadap kepimpinan Mahathir. Tetapi ini tidak bermakna sudah terencat komplot dalaman UMNO (yang dikaitkan dengan Pak Lah dan Team 'B' edisi millenium) untuk mengulingkan Mahathir. Mereka dijangka akan tetap membawa usul undi tidak percaya terhadap Mahathir di perhimpunan UMNO pada bulan Mac depan. Komplot tersebut terus bergolak dan hanya lebih berhati-hati dalam melangkah.

Komplot dalaman UMNO untuk mengulingkan Mahathir itu juga menghadapi komplikasi dari pihak yang tidak di duga, iaitu PAS. Dikatakan PAS memberi Mahathir nafas yang baru apabila menerima pelawaan Mahathir untuk berbincang mengenai isu perpaduan. Ada dikalangan orang-orang UMNO yang berpendapat bahawa PAS memang secara sedar dan secara sengaja ingin memberi Mahathir nafas baru itu. Ini adalah kerana kepimpinan Mahathir yang dibenci oleh majoriti orang Melayu sangat menguntungkan PAS dan BA.

Berbalik kita kepada cerita 'tag team' yang sangat pakar bermain kotor, Hussin Ahmad-Ibrahim Ali dengan 'manager' mereka yang didatangkan khas dari Kerala, India, yang bernama Mahathir Iskandar Kutty yang amat termasyhur dengan ilmu tikam belakang, bunuh lawan, pembohongan, putar-belit, kefasikan dan kekufuran.

Tan Sri Hussin Ahmad pernah menjadi Timbalan Menteri Besar Kelantan semasa Kelantan dibawah pemerintahan UMNO. Kombinasi Hussin Ahmad-Ibrahim Ali lah yang telah digunakan oleh Mahathir untuk mengujudkan suasana kekecohan di Kelantan pada tahun 70an dahulu yang telah membawa kepada pengistiharan dharurat di negeri tersebut. Ketika itu Mahathir adalah Timbalan Perdana Menteri.

Menurut maklumat yang diterima, Mahathir memanggil kembali regu jahat Hussin Ahmad - Ibrahim Ali ini bukan saja untuk sekali lagi mencetuskan kacau-bilau di Kelantan tetapi sebagai 'counterveiling force' terhadap kombinasi baru, Ku Li - Mustapha Mohamed.

Dikatakan Mahathir tidak senang melihat Mustapha Mohamed, bekas Menteri Usahawan, bercumbu-cumbuan dengan Ku Li sejak dari sejurus sebelum pilihanraya 1999. Ini antara sebab mengapa panggilan emergency oleh Mustapha Mohamed untuk ditambah undi pos bagi Jeli telah di tolak, dan Mustapha telah lingkop di Jeli.

Mustapha Mohamed kini semakin dilihat sebagai telah menyertai kem Ku Li yang sedang cuba melancarkan Team "B", episod kedua atau episod millenium itu.

Kelantan sungguh membingunkan Mahathir. Dalam pada beliau merancang untuk menjatuhkan kerajaan PAS di Kelantan, orang-orang Kelantan yang beliau harap-harapkan seperti Anuar Musa telah berpaling tadah dan sebaliknya pula telah berusaha untuk menjatuhkan beliau. Kini Mustapha Mohamed pula tidak boleh dipercayai kerana sudah semakin rapat dengan Ku Li, dan Mahathir mensyakki kombinasi Ku Li - Mustapha Mohamed ini bukan hanya untuk setakat menawan kembali Kelantan, tetapi untuk mengulingkan beliau di peringkat kebangsaan.

Dalam senario dimana Anuar Musa dan Mustapha Mohamed sudah tidak boleh dipercayai, maka Mahathir telah memanggil kembali regu lama Hussin Ahmad - Ibrahim Ali. Jangan underestimate atau pandang remeh regu ini. Mereka bukan 'surat khabar lama'. Mereka pakar dalam bermain kotor. Hussin Ahmad dan Ibrahim Ali ini 'gengster' di Kelantan. Mereka ini umpama kaki 'katok' (kaki pukul menggunakan kapak Siam - kapak kecik).

Dan mengikut ceritanya, Mahathir telah tugaskan regu Hussin Ahmad -Ibrahim Ali untuk 'katok' (hentam) Anuar Musa, 'katok' regu Ku Li-Mustapha Mohamed, dan cetuskan huru-hara di Kelantan untuk membolehkan dharurat diistiharkan.

Samada maklumat yang diterima ini benar atau sebaliknya, hanya Allah SWT yang Maha Megetahui akannya. Allahualam. Kita tunggu dan lihat perkembangan seterusnya - jika ada.

Allahu Akbar ! Allahu Akbar ! Allahu Akbar !

Tarabulsi
18 Zulkaedah 1421
(12 Februari 2001)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 13 Februari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com